Da li ste već čuli za airsoft? To je ekstremni borbeni sport, koji postaje sve popularniji širom sveta. Kao jedan od razloga za toliku popularnost jeste realističnost opreme koja se koristi. Zanimljivost je da je airsoft nastao tokom 80ih godina prošlog veka u Japanu, kada je običnim građanima bilo zabranjeno da poseduje oružje. Pošto nisu imali pristup realnom oružju, potražnja za njegovim replikama je porasla. Tu je, upravo zbog svoje verodostojnosti,  svoje mesto za nastanak i razvoj našao airsoft.

Za sve koji nisu čuli do sad za ovaj sport, pojasnićemo šta je i kako se igra. Tokom igre koriste se verne replike oružja, istih dimenzija, detalja a neki primerci su maltene iste težine kao original. U pitanju je vazdušno oružje koje funkcioniše tako što se malom količinom vazduha izbacuju plastične kuglice, tzv. BB. Ove kuglice se kreću manjom brzinom u odnosu na pravi metak, iako mogu da budu bolne, ne mogu povrediti igrače. Najčešće se dešava borba između timova, a takmičar je eliminisan kada ga pogodi plastična kuglica. Iako se ove replike smatraju igračkama, treba biti oprezan prilikom igre i korišćenja, zbog čega se koristi zaštitna oprema.

Airsoft vs Paintball

Mnogi airsoft posmatraju u poređenju sa paintball-om. Iako postoje sličnosti između ovih sportova, evidentne su i brojne su razlike.

Airsoft oprema

Pre svega razlikuje se oružje i municija. U airsoftu koristi se replika oružija koja izgleda gotovo identično kao original. U paintball-u se, sa druge strane, koristi paintball puška koja se sastoji iz dve različite komponente kako bi bila funkcionalna, te ne podseća uopšte na prave puške.

Kada je u pitanju municija, prilikom učestvovanja u paintball-u ispucavaju se kapsule koje se sastoje od miksture želatina i farbe. U airsoftu se koristi realističnija municija, u vidu plastičnih kuglica.

Maksimalni efektivni domet paintball puške je između 30 metara, dok je airsoft oružja nešto veći i dostiže 50 metara. Mana airsoft puški može biti njihova težina, koja može biti prevelika za pojedine igrače i stvarati im poteškoće da pruže svoj maksimum.

Zajednički cilj i timski rad

Ono što je zajedničko za obe igre jeste cilj- eliminacija učesnika suprotnog tima i pobeda. Može se reći da paintball deluje više zabavno i relaksirajuće, a airsoft pruža doživljaj prave akcije na borbenom polju. Zajednički je i timski rad koji je neophodan kako bi se približili krajnjem cilju i odneli zajedničkim snagama pobedu.

Koliko je airsoft bolan?

Ono što brine početnike jeste bol koji mogu doživeti tokom igre. Pa hajde da vidimo koji sport može doneti više bola? Logičan odgovor bi možda bio airsoft, jer je realističniji i približniji pravoj borbi.

Bol koji nastaje ne određuje samo brzina kretanja municije već i njena težina. Iako plastične kuglice iz vazdušnih replika brzo putuju, one će biti manje bolne nego kada vas pogodi paintball kapsula. To je zbog njihove male težine. Prosto rečeno, što je veći projektil, on poseduje veću energiju i samim tim ima veći uticaj na površinu koju pogodi. Moramo naglasiti da svako ima drugačiji prag bola i da on zavisi i od mesta u koje ste pogođeni, ali bol u obe igre jeste minimalan.

Preciznost u pucanju

Ono što je mana airsofta u poređenju sa paintball-om, je upravo ta mala težina kuglica. Zbog toga je preciznost, pogotovo neiskusnih početnika, prilikom pucanja znatno manja. Kako bi se ova mana prevazišla, osim ako ste prirodni talenat, potrebno je da se malo izveštite i ne odustajete od igranja ove igre.

Poštenje igrača kao bitan faktor

Imajte u vidu da je paintball “prljaviji” sport. Odnosno, s obzirom na to da se igrači gađaju farbom, očekujte da isprljate opremu, odeću, kosu i slično. Sa druge strane, kod airsofta to nije slučaj, može se reći da ćete posle njega izaći uredniji i nezaprljani. Međutim, upravo u ovoj činjenici se krije bitna začkoljica. Zato što u airsoftu ne postoji vidljivi trag pogotka, morate se pouzdati u to da će svaki učesnik igre biti iskren i priznati kada bude pogođen i samim tim eliminsan. Teško je pratiti putanju municije i utvrditi da li je neko slagao da nije pogođen, te se morate osloniti na poštenje vaših protivnika i saboraca.

Moguće povrede u airsoft-u i paintball-u

O potencijalni povredama tokom bavljenja ekstremnim sportovima se često priča, što je još jedna zajednička crta. Međutim, ono na šta mi mislimo nisu povrede koje izaziva municija kada vas pogodi, već pričamo o povredama koje mogu nastati tokom kretanja na terenu. Bez obzira na to gde igrate paintball ili airsoft, oni uključuju mnogo kretanja, trčanja, izbegavanja “metaka”, istezanja, puzanja itd. Možete se naći u nezgodnim i neudobnim pozicijama, te je potrebno da pre svega sami budete svesni okruženja i pazite. Kako bi bili sigurni da se nećete ogrebati, oderati ili poseći postoji i zaštitna oprema koja će pomoći u tome da budete bezbedniji. Nešto više o pravilima igre možete pročitati OVDE.

Da zaključimo..

Iako airsoft postaje sve popularniji na svetskom nivou, na našim prostorima je situacija nešto drugačija. Airsoft u Beogradu je manje zastupljen od paintball-a. Na kraju priče, sve se svodi na lične afinitete i interesovanja. Airsoft, kao što smo već rekli, pružiće vam realističniji stil borbe od paintball-a. Najviše tom  utisku doprinosi uverljivost oružija. Takođe, oružije za airsoft je kompaktnije i za razliku od puške za paintball nema rezervoar za kompresovani gas, te je ograničenost kretanja manja jer je manja glomaznost oružija.

Moramo naglasiti da je potrebno malo prakse kako bi se u airsoftu u potpunosti privikli na municiju koja se koristi i unapredili svoju preciznost. Ono što je sigurno, taktički će ova igra biti zahtevnija i pružiti vam veliko zadovoljstvo tokom igranja. 

Ako već niste, mi vam preporučujemo da se okušate u obe igre i sami donesete zaključak koja je vama zanimljivija i draža. Kako bi vam to olakšali, na jednom mestu možete naći informacije i zakazati obe aktivnosti- klikom na ovaj link ćete doći do više informacija.

Sada kada smo vam dali pregled ključnih sličnosti i razlika između ove dve igre, koju biste pre odabrali? Komentarišite koje još razlike uviđate između ove dve aktivnosti i da li se slažete sa našim zapažanjima.